Ayurveda – vitenskapen om livet

Visste du at allerede for 3-4000 år siden hadde India et helsevesen som på mange områder var fullt på høyde med, og på en del områder bedre enn skolemedisinen? Systemet som man baserte helsevesenet på kalles Ayurveda, og har i de senere år hatt en økende popularitet i både India og i resten av verden. Ayurveda kommer fra språket sanskrit og betyr vitenskapen om livet. Det er et veldig omfattende og helhetlig helsesystem, som har overlevd både muslimske herskere og engelskmennenes styre i India.

Hva er det som gjør Ayurveda så unikt?

Ayurveda handler om naturlighet og sunn fornuft. Det er et system som legger vekt på å leve livet i harmoni med deg selv og dine omgivelser. I Charaka Samhita som er en av de klassiske tekstbøkene i Ayurveda, skrevet for ca 2500 år siden har man en «stor og hårete» visjon av hva helse er: «Den som har doshaene (vata, pitta og kapha) i balanse, har god appetitt, normal funksjon av kroppsvevene, kroppens avfallsstoffer i balanse og som vedvarende har kroppen, sinnet og sansene fylt med lykksalighet, kalles en frisk person.»

Med en slik definisjon av helse finnes det et forbedringspotensiale for helsen til de fleste av oss. Ayurveda har masse kunnskap om behandling av sykdommer, men allkevel er kanskje det viktigste bidraget som helsesystemet har, den omfattende og praktisk anvendbare kunnskapen om hvordan vi kan forebygge problemer, og gjøre en godt fungerende fysiologi, enda friskere og sterkere. Det som gjør Ayurveda unik, er måten behandling og forebygging av helseproblemer er tilpasset den enkeltes konstitusjon.

Begynn med å balansere fordøyelsen

Det viktigste du kan gjøre i Ayurveda er å finne ut av hvordan agni eller fordøyelseskraften din er. Har du en skarp, brennende fordøyelse som gir ubehag når du er sulten og plager deg med halsbrann o.l. trenger du å begynne en hver form for behandling med å balansere dette. Uten en balansert fordøyelse vil ikke andre behandlinger virke så godt.

I den andre enden kan du også ha en treg, tung fordøyelse som ikke fordøyer maten ordentlig. Dette vil føre til ama eller slaggstoffer i kroppen. I slike tilfeller trenger du å øke forbrenning og fordøyelseskraft gjennom kosthold og bruk av urter.

Det kan også hende at du har en fordøyelse som skifter mellom å være treg og skarp. Dette har sammenheng med ubalanser i vata som gjør at energien i fordøyelsen er skiftende.

De tre doshaer: vata, pitta og kapha

Et annet område som gjør Ayurveda unik er måten man deler inn  folk i ulike sinn/kroppstyper. De tre doshaer som kalles vata, pitta og kapha er styrende prinsipper for oppbyggingen av kropp og sinn. Vata består av luft- og romelementet, og styrer alt som har med bevegelse å gjøre i kroppen. Pitta består av ild og litt vann, og styrer all fordøyelse, hormonproduksjon og varmeproduksjon i kroppen. Kapha består av jord og vann, og styrer strukturen i kroppen.

Som person vil du alltid være dominert av en eller flere av de tre doshaene. Det er derfor viktig å ta hensyn til dette med tanke på hva du spiser, hvor mye du sover, hvordan du trener og hvilke rutiner du har om dagen. Hvis du setter deg inn i prinsippene bak de tre doshaene har du et verktøy som kan gjøre deg i stand til å ha en livstil, diett og treningsrutiner som vil balansere helsen din, og gjøre at du lever mer i pakt med deg selv og dine omgivelser. Dette gir store helsegevinster.

Rutiner

Ayurveda legger stor vekt på å leve i pakt med omgivelsene dine. Spis mat og kle deg etter årstiden, tilpass treningen din etter årstid og lev dagen i overstemmelse med naturens rytmer. Dette betyr at du bør prøve å følge solens gang i løpet av dagen. Spis det største måltidet midt på dagen når solen og fordøyelseskraften er sterkest. Legg deg før kl 22.00 slik at du kan dra maks nytte av kroppens fysiske og mentalke renselse mellom kl 22.00 og 02.00. Stå opp før 06.00 slik at du kan våkne opp sammen med naturen.

Sist men ikke minst bør du legge inn noen elementer i rutinene dine som forynger og revitaliserer kroppen din. Gi deg selv oljemassasje regelmessig slik at du kan løse opp dyptsittende toksiner og få en vakker og levende hud. Ta oppbyggende urter som styrker og revitaliserer alle kroppens mikro og makro kanaler.

Rens kroppen regelmessig

For at toksinene ikke skal få fotfeste i kroppen er det viktig å rense med jevne mellomrom. Dette kan gjøres ved hjemme ved hjelp av kosthold, rutiner og uretpreparater eller det kan gjøres ved en ayurvedisk klinikk der en ayurveda ekspert kan utføre rensing, som panchakarma programmet, i kontrollerte omgivelse.

Vi har laget en ebok som tar for seg grunntrekkene i Ayurveda. Den inneholder masse praktiske råd for deg som vil bruke Ayurveda til a skape en bedre helse. 

Klikk her for å komme til nedlastings siden!