Ayurvediske kroppstyper og forhold

Kom over en artikkel på klikk.no om hvordan ulike ayurvediske kroppstyper passer sammen i parforhold. Arttikkelen er basert på en svensk bok om Ayurveda, "Ayurveda för kropp och själ" ("Ayurveda for kropp og sjel"), skrevet av Eva Sanner og Peter Ljungsberg.

Kom over en artikkel på klikk.no om hvordan ulike ayurvediske kroppstyper passer sammen i parforhold. Arttikkelen er basert på en svensk bok om Ayurveda, “Ayurveda för kropp och själ” (“Ayurveda for kropp og sjel”), skrevet av Eva Sanner og Peter Ljungsberg.

Hvordan kroppstyper fungerer sammen

Vata som er følsom og urolg har godt av kaphas stabilite og pittas organiserende kraft. En pitta person som er ekstremt organisert, stresset og målfokusert har godt av å space litt ut med vata eller føle litt av roen til kapha. En kapha person som er rolig og stabli har godt av å få røsket opp i sitt satte verdensbilde av den livlige og kunnskapssøkende vata eller bli sparket bak og få mer av pittas ambisjoner og målrettethet.

Par med like kroppstyper

Vata – vata

En kreativ kombinasjon der begge er glad i muskk og kunst og vil være nyskjerrige på nye ting. Problemet med denne kombinasjonen er at det kan bli lite jording og mye luft. Begge vil være følsomme og ha lett for å såre hverandre.

Pitta -pitta

Dette gir gjerne et meget lidenskapelig forhold. Logisk tenking og målrettethet vil være fremtredende. Paret kan hjelpe hverandre til å nå nye mål i livet. Den logiske evnen kan også gjøre at paret er istand til å diskutere gjennom og løse problemer.

Problemet med denne kombinasjonen er at pitta mennesker kan bli veldig kritisk og kranglete. I ubalanse er også pitta veldig lite selvrefererende. Alt er alle andres feil. Dette kan noen ganger være veldig ødeleggende i et parforhold.

Kapha-kapha

Dette er et stabilt kjærligt parforhold. Det mangler gjerne de store følelsesmessige toppene, men utvikler seg til å bli et sterkt sammenvevd forhold i løpet av livet.

Problemet i kapha – kapha forhold er at ting kan bli ensformig og monotont. Kriser kan oppstå hvis en av partene ønsker forandring i livet.

Vata – pitta

Her vil vata føle seg vel med pittas organiserende kraft og pitta bli inspirert av vatas kreativitet.  Problemer oppstår når paret snakker forbi hverandre. Den følsomme vata kan bli såret av pittas skarphet og den organiserte pitta kan bli ekstremt frustrert av vatas rot og mangel på orden i livet.

Pitta – Kapha

Pitta setter pris på kaphas ro og kjærlige natur mens kapha fasineres av pittas målrettethet og organiserende kraft. Kapha typen gir pitta avkobling fra en stresset hverdag mens pitta personen gir kapha større engasjement og energi.

Problemer oppstår når pitta synest kapha er for laid back og lat. Kapha er følsom og kan lett bli såret av pittas skarphet.

Vata – kapha

Et romantisk forhold til å begynne med. Begge elsker varme og huset kan ligne på et drivhus. Kapha gir styrke til vata og får et mer stimulerende liv med nye impulser og mer fart og moro tilbake.

Det negative i et slikt forhold kan være at vata mister interesen for kapha hvis kapha blir for opptatt av rutiner. Kapha kan bli oppgitt over vatas manglende struktur og orden.

Ayurveda en praktisk helsekunnskap

Kroppstyper er en liten del av den omfattende kunnskapen vi finner i ayurveda. Ved å følge denne linken kan du lese mer om de grunnleggende elementer i Ayurveda og hva de betyr for helsen din.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *