Behandling av prostata

Hos middelaldrende menn er det vanlig at prostata kjertelen forstørres. Mens dette forekommer hos 1 av 10000 menn under 40, har 1 av 8 menn mellom 60 år og 80 år problemer med prostata.

Ayurvediske råd for prostata

Hos middelaldrende menn er det vanlig at prostata kjertelen forstørres. Mens dette forekommer hos 1 av 10000 menn under 40, har 1 av 8 menn mellom 60 år og 80 år problemer med prostata. Dette kan gi en rekke ubehagelige symptomer som:

 • Hyppig vannlating om natten.
 • Dårlig “trykk” på urinen … det tar tid for urinen å komme ut, flyten kan være langsom og det kan dryppe urin på slutten.
 • Hyppig og plutselig behov for å urinere. Dette skjer når blæren ikke tømmer seg ordentlig når du urinerer. Selv om det ikke er mye urin tilbake i blæren vil den gjenværende væsken gi en følelse av at du må tisse.
 • Et annet problem som kan utvikle seg er prostatitt (betennelse i prostata) som gir de samme symptomene som er nevnt over, men som også kjennetegnes med en brennende følelse når du urinerer.
 • GÅ TIL LEGEN! Siden alle symptomene over kan være tegn på mer alvorlige problemer med prostata, er det alltid lurt å ta en sjekk hos legen hvis du utvikler dem.

Årsak til prostata problemer

Ayurveda er Indias tradisjonelle vitenskap om helse. Ayurveda har en rekke naturlige råd for prostata som inkluderer både diett, livsstil og bruk av urter. Selv om symptomer forbundet med prostata ser ut til å hovedsakelig være et problem hos eldre menn, begynner ubalansene mye tidligere i livet. Ved å ha en god diett og rutine og ta de riktige urtetilskuddene kan du forebygge problemer med prostata.

Ayurveda nevner følgende som årsak til prostata problemer:

 • For stor eller for liten seksuell aktivitet.
 • For lite væskeinntak i løpet av dagen.
 • Å holde tilbake urinering regelmessig kan gi mer konsentrert urin og skape irritasjon i prostata.
 • For stort inntak av alkohol eller koffeinholdige drikker som kaffe.
 • For mye stillesitting. Hvis du sitter i lange perioder uten å ta pause eller strekke deg kan dette gi ubalanser i området rundt prostata. Det samme gjelder for manglende trim i hverdagen.
 • Feil diett som er tungt fordøyelig, består av for mye konserveringsmidler, eller som ikke er fersk, kan gi slaggstoffer i kroppen som går ut over prostata. Det er også viktig å inkludere urinrensende urter, som gurkemeie, spisskummen og fennikel, i maten daglig.
 • Uregelmessig daglig rutine med for lite søvn og uregelmessige måltider, kan gi slaggstoffer i kroppen som over tid kan gi problemer med prostata.

Ayurvediske råd for prostata

I Maharishi Ayurveda behandler man prostata ved å skape balanse i urinveissystemet, hindre at slaggstoffer bygger seg opp i kroppen, styrke immunsystemet og rense urinen.

Her er ti tips for å balansere prostata:

 1. Drikk rikelige mengder vann mellom måltidene i løpet av dagen. Dette vil motvirke at urinen blir for konsentrert. Hvis du tilsetter urter til vannet kan det hjelpe deg å skylle ut slaggstoffer og rense urinen. Her er en oppskrift: Kok èn liter vann i 3-5 minutter med ⅓ tsk. fennikelfrø, ¼ tsk. koriander frø, 6 hvite gresskarfrø eller 6 friske agurkfrø og 3 blader basilikum (Indisk basilikum er best, men vanlig basilikum er også ok). Filtrer og hell på en termos og drikk i løpet av dagen, men ikke etter kl 19.00. Vær forsiktig med drikke om kvelden, hvis du har et prostata problem, siden en full blære om kvelden kan gi press på prostata og føre til at du må stå opp for å urinere om natten.
 2. Ta deg tid til å tømme blæren ordentlig når du urinerer. Når prostata er forstørret er passasjen som urinen skal ut gjennom allerede trang. Hvis du ikke får tømt blæren ordentlig blir urinen mer konsentrert. Dette kan irritere blæren og urinrøret og gjøre passasjen enda trangere. I siste instans gjør det prostata problemet større.
 3. Unngå alkohol og koffein i størst mulig grad. Begge gir unormal urinproduksjon og irriterer urinblæren.
 4. Hvis du sitter hele dagen på jobben kan du ta korte pauser, der du strekker deg og tar en kort gåtur. Dette vil gjenopprette normal sirkulasjon av energi, blod og næringsvæsker til prostata.
 5. Hold hode, nakke og resten av kroppen varm når været er kaldt. Hvis kroppstemperaturen går ned, fører det til at urinen holdes tilbake i blæren, noe som forstyrrer prostata.
 6. Sørg for å ha regelmessig avføring. Treg mage øker presset på prostata, gir slaggstoffer i blodet og skaper økt tørrhet i området rundt prostata. For å ha regelmessig avføring kan du spise en blanding av dampkokte epler, fiken, rosiner og svisker til frokost. Du bør også sørge for å ha sunne oljer i maten din, spise mer fiber i maten din. Ta 2-4 tsk. loppefrø med en kopp varmt vann ved sengetid. Hvis ikke dette hjelper, kan du ta 2-4 tabletter Triphala Plus med en kopp varmt vann ved sengetid.
 7. Daglig oljemassasje øker sikulasjonen, styrker immunforsvaret og hjelper til å rense ut slaggstoffer fra kroppen. Sjekk denne videoen for å se hvordan ayurvedisk oljemassasje utføres. Bruk sesamolje eller vata massasjeolje. Du kan også forsiktig massere området rundt prostata. Ta litt vata massasjeolje, sesamolje eller lakserolje på området mellom anus og testiklene. Begynn med sirkelbevegelser og avslutt  med langsgående strøk fra anus til roten av penis. Ikke press hardt. Bruk lette strøk.
 8. En øvelse fra yoga tradisjonen som er god for prostata er som følger: Dra anus innover i en serie “dra-slipp” bevegelser. Gjør ca. 10 repetisjoner morgen og kveld. Gjør øvelsen mens du sitter.
 9. Spis valnøtter og mandler som har ligget i bløt over natten. Unngå for tørr mat, for oljet mat, for fet mat, for kald mat, brennende varm mat, for krydret mat eller for lite krydder i maten. Med andre ord spis en balansert diett, men unngå ekstreme matvarer. Spis søte frukter med mye juice i seg, da disse balanserer næringsvæskene i kroppen og hjelper til å rense urinen.
 10. Ta Prostate Balance regelmessig. Dette er en Ayurvedisk urteblanding som skaper balanse i prostata, hjelper mot hyppig vannlating om natten og bedrer kvaliteten på urinen. Her kan du lese mer om Prostate Balance: https://ayur.no/products/prostate-balance

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *