Et sunt hjerte – reduser lett forhøyet blodtrykk og kolesterol med Ayurveda

Hjerte trenger ikke bare et sunt blodtrykk og kolesterol nivå. I Ayurveda, Indias tradisjonelle helsesystem har man tusener av års erfaring med å gi livsttilsråd for å styrke hjertet. I Ayurveda regnes ikke hjertet for bare å være et fysisk organ som pumper blod, men også som forbindelsespunktet mellom sinn, kropp og bevissthet og som knutepunktet for våre følelser. Ayurveda påpeker at vi både har et fysisk og emosjonelt aspekt av hjertet og ser derfor både en fysisk og emosjonell årsak til hjerteproblemer.

Hjerte trenger ikke bare et sunt blodtrykk og kolesterol nivå. I Ayurveda, Indias tradisjonelle helsesystem har man tusener av års erfaring med å gi livsttilsråd for å styrke hjertet. I Ayurveda regnes ikke hjertet for bare å være et fysisk organ som pumper blod, men også som forbindelsespunktet mellom sinn, kropp og bevissthet og som knutepunktet for våre følelser. Ayurveda påpeker at vi både har et fysisk og emosjonelt aspekt av hjertet og ser derfor både en fysisk og emosjonell årsak til hjerteproblemer.

Det fysiske hjertet

Det fysiske hjertet får problemer p.g.a. oppsamling av ama eller slaggstoffer. Hvis vi spiser en lite helsemessig diett, for oljet mat, prosessert mat, frityrstekt mat, eller har feil livsstil med mangel på fysisk aktivitet og/eller for stort inntak av røyk og alkohol,  eller hvis fordøyelsen vår er nedsatt, vil sluttresultatet av fordøyelsen bli  oppsamling av ufordøyd mat, noe som i Ayurveda beskrives som en klisset substans kalt ama.

Ama eller toksiner som kommer fra fordøyelsen  blander seg med noen av kroppsvevene – Plasma (Rasa), blod (Rakta), muskler (Mansa) og fett (Meda). Dette kan blokkerer kanalene som fører næring til hjertet og forstyrre hjertets funksjon noe som kan føre til ulike hjerteproblemer. Det kan også føre til problemer med kolesterol. Amaen (slaggstoffene) blokkerer også sirkulasjonenskanalene i kroppen og skaper ekstra press inni hjertet og i blodårene. Dette kan gi ubalanse i blodtrykket.

Det følelsesmessige hjertet

Den følelsesmessige delen av hjertet blir blant annet forstyrret av stress, sinne, sorg, frykt og angst. Dette forstyrrer den normale hjerterytmen, svekker hjertet og følelser på et forfinet nivå, og bryter opp koordinasjonen mellom sinn, kropp og bevissthet noe som sliter på hjertet. Det blir derfor i Ayurveda regnet som nesten like viktig å balansere den følelsesmessige delen av hjertet som den fysiske delen.

5 Ayurvediske råd for et sunt hjerte

Ayurveda har mange råd for å redusere lett forhøyet kolesterol og lett forhøyet blodtrykk. Ayurvediske leger har også mye erfaring med mer alvorlige tilfeller også, men siden det er tilstander som krever legetilsyn vil vi ikke diskutere det i denne artikkelen som er ment som selvhjelp i milde tilfeller. Men uansett er det viktig å huske på at har du problemer med hjertet bør du alltid konsultere legen din.

Det er to aspekter å tenke på når man vil styrke hjertet. Det ene er den fysiske delen og det andre er den emosjonelle siden av hjertet. For den fysike delen er mosjon, sunt kosthold, og rensing av ama eller slaggstoffer essensielt. For den følelsesmessige delen av hjertet er stressmestring det viktigste.

1. Få nok mosjon

En av de viktigste årsakene til lett forhøyet kolesterol og blodtrykk er at man ikke får nok trim. Regelmessig beveglese hjelper kroppen med å skille ut ama eller slaggstoffer slik at kanalene til og fra hjertet ikke så lett blir blokkert. det trenger ikke være hardtreningg man gjør, Ayurveda anbefaler faktisk at man bare bruker ca 50% av ens kapasitet når en trener. Daglige turer i terrenget, yoga, sykling eller svømming er alle aktiviteter som gjort i moderate former er styrkende på hjertet.

2. Spis et sunt kosthold

Frisk nylaget mat, helst varm, er gunnstig for å motvirke dannelsen av ama. Det er gunstig å spise mye grønnsaker. Vær forsiktig med fet, salt og tung mat. Reduser også på inntaket av rødt kjøtt. La vær å spise tunge måltider rett før sengetid. Dette vil danne ama i kroppen. Faktisk anbefales det å spise hovedmåltidet midt på dagen fordi solen da står midt på himnmelen, noe som gjør at ildelementet i naturen og dermed også fordøyelseskraften vår er sterkest. Dette gjør at maten blir bedre fordøyd og vi unngår toksiner.

3. Rens kroppen regelmessig

Ayurveda har en rekke metoder for å rense kroppen. En enkel metode er å ta produktene Triphala Plus og Livogard regelmessig. Triphala renser tarmsystemet og sørger for at man får tømt tarmen om morgenen. Den skaper ikke avhengighet. Livogard styrker leverfunksjonen. Leveren er kroppens største toksinfilter. Hvis leveren er velfungerende vil kroppen kvitte seg med ama selv om fordøyelsen ikke klarer å fordøye det 100%. Hvis leveren ikke fungerer er det større mulighet for at ama eller slaggstoffer samler seg opp i kroppen.

En annen måte å rense kroppen på er å drikke varmt vann regelmessig. Kok to skiver fersk ingefær og 1 teskje spisskommenfrø med 1 liter varmt vann i 10 minutter. Sil vekk urtene og ha vannet på en termos. Drikk alt fra 1 slurk til en kopp hver halve time i løpet av dagen. Dette kan gjøres med varmt vann uten urter også.

4. Lær deg teknikker for å mestre stress

Stress er en stor påkjenning for hjertet. Det er mange måter å takle stress på. sørg for å komme ut i naturen hver dag. Ikke overdriv jobbingen, men sørg alltid for å ha små avbrudd. Lek med og ommgås barn. Mediter daglig. Spesielt Transcendental Meditasjon har mye forskning på at den reduserer stress, reduserer blodtrykk og er god for hjertet.

Et annet ayurvedisk råd er å dele følelsene våre med andre. Ayurveda sier at hvis man alltid holder sinne, sorg og negative følelser inni oss kan dette over tid være negativt for hjertet. En måte å få stresset ut av systemet er å dele følelsene med noen man står nær og som man stoler på, partner, foreldre, nære venner e.l. Dette er en god måte å lære seg å mestre stress på.

5. Spis urten Terminalia arjuna regelmessig

Terminalia arjuna er barken av et tre som vokser ved elvebredder i India. Dette har vært brukt i tusener av år for å styrke hjertet. Moderne forskinig har funnet at Terminalia arjuna er en kraftig antioksidant som både forbedrer kvaliteten til sirkulasjonssystemet, styrker hjertet og er god mot lett forhøyet blodtrykk og kolesterol. Å ta Terminaila arjuna regelmessig har en gunstig effekt på hjertet.

Ayurvediske urteblandinger som styrker hjertet

Ayurveda har en unik kunnskap om hvordan man skal sette sammen urter for å få mest mulig effekt ut av hver urt. Ayurveda kaller det sanyog – vitenskapen om å kombinere urter slik at man skaper resultater som er langt bedre enn det enkelturter kan gjøre alene. Hver urt har en spesifikk funksjon:

  • Hovedurter som er målrettet mot det spesifikke helseproblemet
  • Støtteurter som forsterker den helende funksjonen til hovedurtene
  • Urter som styrker opptaket og biotilgjengeligheten av urteblandingen
  • Rensende urter som fjerner toksiner
  • Balanserende urter som tar vekk bivirkninger som kan komme av å ta enkelt urter og derved gjør at man kan bruke urteblandingen over lang tid.

Les mer om hvordan ayurvediske urteblandinger kan styrke hjertet og redusere lett forhøyet kolesterol og blodtrykk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *