Forkjølelse, hoste og sår hals – Kan det behandles?

Forkjølelse, hoste og sår hals kan ikke behandles. Det er blitt en vanlig oppfatning hos mange. Symptomene går over av seg selv i løpet av 3-7 dager så hvorfor bry seg?

Forkjølelse, hoste og sår hals kan ikke behandles. Det er blitt en vanlig oppfatning hos mange. Symptomene går over av seg selv i løpet av 3-7 dager så hvorfor bry seg?

Ayurveda, Indias tradisjonelle helsesystem har en litt annen oppfattelse av forkjølelse. I Ayurveda mener man at sykdom kommer fordi elementene som bygger opp kroppen vår kommer ut av balanse. Forkjølelse kommer når kroppens forbrenningskraft eller «agni» svekkes. Hva forårsaker det? Faktisk kaldt vær i seg selv. Man har observert dette i uminnelige tider og derfor refererer også ordet forkjølelse til nettop kjøle elle kulde. Når temperaturen ute går ned, reduseres også immunsystemet vårt.

Snottagutt

Når fordøyelseskraften svekkes, øker mengden ufordøyd mat eller ama som det kalles i ayurveda. Når ama eller slaggstoffer øker i kroppen tettes mikrokanalene i kroppen og slim blir dannet. Slim kombinert med toksiner eller ama skaper grobunn for virus som gir forkjølelse. uten toksinene vil ikke forkjølelsesvirusene ha samme mulighet til å spre seg i kroppen.

7 Ayurvediske råd for å forebygge forkjølelse, hoste og sår hals

De fleste ayurvediske helseråd mot forkjølelse, hoste og sår hals dreier seg om å styrke agni, fordøyelseskraften og fjerne ama eller toksiner fra fysiologien. Ayurvediske leger sier at en kropp full av toksiner er fruktbar jord for virus og bakterieangrep.

1. Spis varm nylaget og nærende mat.

Sunn fornuft tilsier at kald mat som iskrem og yoghurt ikke er det beste når man er forkjølet.

2. Drikk rikelige mengder med varmt vann.

Spisskummen er regnet som en ama eller toksin forbrenner. Inefær er regnet som en av de beste urtene mot forkjølelse. Kok varmt vann med et par skiver frisk ingefær, en teskje spisskommen frø, 1/2 teskje svart pepper og 1 teskje koriander. Sil av krydderne, ha på en termos og drikk i løpet av dagen.

3. Vær forsiktig med søtsaker.

Sukker øker slimdannelsen i kroppen. Ta kardemomme og kanel sammen med kaker og desserter for lettere å kunne fordøye sukkeret. Honning har ikke samme slimdannende effekt som sukker. Imidlertid bør ikke honning varmes opp over 50 grader.

4. Bruk gurkemeie i maten.

Det er etterhvert mye forskning på gurkemeie som tyder på at den styrker immunsystemet. I ayurveda har den i årtusener vært kjennt for å redusere slaggstoffer eller ama i kroppen. Bruk gurkemeie i matlaging, men ha det i maten mot slutten av koke eller steketiden da for my oppvarming vil fordampe de gode virkestoffene i gurkemeien.

5. Start dagen med to glass varmt vann for å skylle toksiner ut av systemet.

I løpet av natten har kroppen gjennomgått en detoksifisering. Om morgenen er magesekken tom for mat. Det varme vannet vil sette ekstra gang i detoksifiseringen av magetarmsystemet og hjelpe til med å bli kvitt gammle oppsamlede toksiner.

6. Ikke forspis deg, men hopp heller ikke over måltider.

Her som ellers er det den gyldne middelvei som er viktig. Hvis man spiser riktige mengder mat vil kroppen selv kunne rense ut toksiner og gi mindre grobunn for virus som kan lede til forkjølelse, hoste og sår hals. Hvis man faster og særlig hvis man faster om vinteren når det er kaldt ute svekkes immunsystemet og det generelle energinivået. Man blir derfor mer utsatt for virusangrep.

7. Sørg for å få nok søvn.

Det er også viktig å få søvnen til rett tid. Hvis vi følger naturens rytmer er det mest gunstig å sove om natten. Energiene i naturen midt på natten er i henhold til Ayurveda det mest gunstige tidspunktet å rense kroppen. Denne renselseprosessen kreve at vi hviler. Hvis vi legger oss rundt kl 22.00 og står opp ca 6 om morgenen får vi den dypeste søvnen og maksimalt utrensing i løpet av søvnen. Derfor er gode søvnrutiner viktig for å forebygge forkjølelse, hoste og sår hals.

Hva gjør du når forkjølelsen er der?

Når forkjølelsen er der er det viktig å få nok hvile og drikke rikelige mengder med varmt vann. Unngå å spise tung oljet mat, ligg unna iskald mat og drikke og vær forsiktig med tunge kalde meieriprodukter, spesielt yoghurt. Ellers kan vi anbefale følgende:

Mot sår hals:

Ta en hel svartpepper på tungen og la den smelte naturlig der til den oppløses.

Ta 2-4 teskjeer Respiclear i en kopp varmt vann og drikk som en te 2-4 ganger daglig eller ved behov.

Mot forkjølelsesymptomer og tett nese:

Fyll en stor panne av rustfritt stål med vann og kok det. Etter at det har kokt en stund, sett pannen på et bord og ta 4-6 dråper med Sinus Clear (Pranadhara)  i det varme vannet. Beskytt øynene dine med bomullsbiter og bind en bandasje rundt hodet ditt (over øynene) for å holde bomullsbitene fast på øynene. Ta så et stort håndkle over hodet ditt og lag noe liknende et lite telt over hodet og pannen og begynn å innhalere og utånde sakte gjennom nesen. Gjør dette i 5-10 minutter.

Ta 2-4 teskjeer Respiclear i en kopp varmt vann og drikk som en te 2-4 ganger daglig eller ved behov. Ta 1-2 tabletter BroncAir sammen med RespiClear 2-4 ganger daglig.

Mot lett hoste:

Ta juice av fersk ingefær + 1 ts honning + 1-2 svartpepper, bland det og ta det 2-3 ganger om dagen.

Ta 2-4 teskjeer Respiclear i en kopp varmt vann og drikk som en te 2-4 ganger daglig eller ved behov. Ta 1-2 tabletter BroncAir sammen med RespiClear 2-4 ganger daglig.

Urtepreparater mot forkjølelse, hoste og sår hals

Ayurveda har en omfattende kunnskap om hvordan man skal bruke urter til både å forebygge forkjølelse og til å lindre forkjølelsesymptomer. Urter som Ingefær, vindruer, lakrisrot, pepper og kardemomme har vært brukt i uminnelige tider. Det som imidlertid er helt unikt med Ayurveda er at man har en utstrakt kunnskap om hvordan man skal kombinere urter for å få en maksimal effekt ut av urtene. Man kan mangedoble virkningen av hver urt ved å sette dem sammen med andre urter som gir synergieffekter. Klikk på linken https://ayur.no/categories/luftveier-og-immunforsvar for å lære med om Ayurvedas fantastiske urteblandinger mot forkjølelse, hoste og sår hals.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *