Hvordan du spiser er like viktig som hva du spiser

Ayurveda, Indias tradisjonelle helsesystem har en omfattende kunnskap om kosthold og fordøyelse. Et av de viktigste prinsippene som Ayurveda har rundt førdøyelse, er at hvordan du spiser, er nesten like viktig som hva du spiser. Et sunt kosthold er viktig, men Ayurveda sier at det er bedre med et elendig kosthold og en god fordøyelse enn et super sunt kosthold og en dårlig fordøyelse. Hvis maten ikke fordøyes ordentlig vil de mest sunne matvarer bli til toksiner. Hvis maten på den andre siden fordøyes ordentlig, kan selv "junk food" være ok. Selvfølgelig vil et dårlig kosthold over tid svekke fordøyelsen, slik at man i lengden bør streve etter et sunt kosthold for å opprettholde en sterk fordøyelse.

Ayurveda, Indias tradisjonelle helsesystem har en omfattende kunnskap om kosthold og fordøyelse. Et av de viktigste prinsippene som Ayurveda har rundt førdøyelse, er at hvordan du spiser, er nesten like viktig som hva du spiser. Et sunt kosthold er viktig, men Ayurveda sier at det er bedre med et elendig kosthold og en god fordøyelse enn et super sunt kosthold og en dårlig fordøyelse. Hvis maten ikke fordøyes ordentlig vil de mest sunne matvarer bli til toksiner. Hvis maten på den andre siden fordøyes ordentlig, kan selv “junk food” være ok. Selvfølgelig vil et dårlig kosthold over tid svekke fordøyelsen, slik at man i lengden bør streve etter et sunt kosthold for å opprettholde en sterk fordøyelse.

5 ayurvediske råd for en god fordøyelse

  1. Spis hovedmåltidet midt på dagen, da solen står høyest på himmelen og ildelementet og fordøyelseskraften er sterkest.
  2. Ikke spis før forrige måltid er ferdig fordøyet. La det gå minst tre timer mellom måltidene.
  3. Ikke spis uten å være sulten. Sult er et tegn på at forrige måltid er ferdig fordøyet.
  4. Ha regelmessige måltider. Spis på samme tid hver dag.
  5. Spis ca. 3/4 av din kapasitet. Etter måltidet er inntatt bør innholdet i magen bestå av ca 1/4 luft, 1/4 væske og 2/4 fast føde. Forlat ikke bordet hverken overmett eller sulten.

Hvordan bør man spise?

Spis i en rolig og stille atmosfære. Unngå å arbeide, lese eller se på TV mens du spiser, da full konsentrasjon på maten gir en bedre fordøyelse. Ikke spis når du er oppskaket eller sint. Sitt alltid ned mens du spiser og ikke spis hverken for fort eller for langsomt. Du kan drikke små slurker med varmt eller lunkent vann til maten, men bør ikke overdrive væskeinntaket under målridet, da dette vil tynne ut fordøyelsesvæskene. Melk bør generelt ikke drikkes til hovedmåltidene, da det er ugunstig å blande melk sammen med smakene; salt og surt, som i yoghurt, ost, sitrusfrukt og eddik osv. Melk bør heller ikke kombineres med egg, fisk eller kjøtt. Man kan drikke melk til brød, grøt, og mat med søt smak. Unngå yoghurt, ost, cottage cheese og surmelk/kefir om kvelden, da det er tungt fordøyelig og kan skape slaggstoffer i kroppen. Unngå å varme opp honning over 40°C, da det kan gjøre at honningen skaper toksiner. Unngå iskald mat og drikke, da det setter ned fordøyelseskraften. Unngå raffinert, bearbeidet og gjenoppvarmet mat og velg nylaget frisk kokt mat fremfor rå mat, da rå mat kan være tungt fordøyelig. Sitt i ro  5- 10 minutter etter at du har spist. Følg linken hvis du vil lese mer om Ayurveda og fordøyelse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *