Kviser og uren hud – 5 hemmeligheter fra Ayurveda

Kviser og uren hud er plagsomt for mange. I Ayurveda Indias urgamle helsesystem har man i årtusener hatt effektive løsninger på disse plagene. Ved hjelp av enkle råd kan man bedre hudkvaliteten dramatisk uten hjelp av dyre kremer. Faktisk sier man i Ayurveda at en god hudkvalitet kommer innenfra.

frisk å fin

Kviser og uren hud er plagsomt for mange. I Ayurveda Indias urgamle helsesystem har man i årtusener hatt effektive løsninger på disse plagene. Ved hjelp av enkle råd kan man bedre hudkvaliteten dramatisk uten hjelp av dyre kremer. Faktisk sier man i Ayurveda at en god hudkvalitet kommer innenfra.

Hvorfor oppstår kviser og uren hud?

I ayurvedisk tankegang kommer de fleste hudproblemer fra fordøyelsen. Når fordøyelseskraften ikke fungerer optimalt, og det gjør den ikke hos de fleste av oss, blir en del av den maten vi spiser ikke fordøyd 100%. Denne ufordøyde maten blir til slaggstoffer i kroppen og deponeres på områder der vi har svakheter. Hvis det blir mye slaggstoffer i blodet og leveren ikke klarer å rense dette kan urenhetene komme ut gjennom huden. Uren hud og kviser blir da en måte for kroppen å rense ut uønsket materiale på. Med andre ord er det leveren og fordøyelsen vi må gjøre noe med for å få bukt med kviser og uren hud.

5 hemmeligheter fra Ayurveda

I Ayurveda har man i årtusener sagt at skal du bedre hudkvaliteten din må du rense kroppen og styrke fordøyelse og lever. Hvis man ikke tar tak i problemene fra denne enden får man liten effekt av hudpleie og hudpleieprodukter. Ved å følge rådene under kan vi love deg en dramatisk effekt i løpet av noen få uker.

1. Sørg for å tømme tarmen hver morgen

Dette er kanskje det viktigste man kan gjøre for å motvirke uren hud og kviser. I løpet av natten foregår det en renselsesprosess i kroppen. Ved å tømme tarm og urinblære tidlig om morgenen blir vi kvitt en mengde toksiner. Hvis vi ikke får tømt tarmen om morgenen kan en del av disse toksinene bli resirkulert i kroppen.

Hvordan får vi tømt tarmen om morgenen? Det første man må gjøre er å fortelle kroppen at når vi står opp skal vi tømme tarmen. Lag en vane av å sette deg på toalettet med en gang du står opp om morgenen enten det kommer avføring eller ikke. Etter en ukes tid vil dette gjøre at man venner tarmsystemet til å tømme seg om morgenen.

Hvis dette ikke er nok kan man ta 2-4 tabletter Triphala Plus ved sengetid. Dette er en lett avførende ayurvedisk urteblanding som ikke skaper avhengighet eller svekker tarmsystemet. Ved å ta Triphala Plus før sengetid i noen uker vil man kunne tømme tarmen om morgenen.

2. Rens kroppen regelmessig

Den enkleste og mest skånsomme måten å rense kroppen og derved huden regelmessig på, er å ta en varmtvanns kur med jevne mellomrom. Kok opp en liter vann. Ha i en til to skiver fersk ingefær og en teskje spisskummen frø. Kok i 10 minutter og ha på en termos. Drikk alt fra en slurk til en liten kopp hver 1/2 time i løpet av hele dagen.

Hvis du har problemer med å tilberede vannet med ingefær og spisskummen kan du bruke rent kokt vann uten urter i. Denne kuren vil hjelpe fordøyelsen med å skille ut slaggstoffer som er deponert i kroppen og redusere sannsynligheten for at disse kommer ut gjennom huden.

3. Spis rikelig med naturlige antioksidanter

Forskning viser at alt fra rynker til kviser til solskader kan bekjempes ved hjelp av antioksidanter. Antioksidanter finnes i vitamin C og E og i mineraler som zink og selen og hjelper til med å stoppe den nedbrytende effekten som frie radikaler,  har på kroppen. En diett med mye frisk moden frukt og grønnsaker (mest i grønne, gule og røde) og hele korn har en naturlig antioksiderende effekt. Dette er nettopp den dietten Ayurveda har anbefalt i tusener av år. Antioksidanter styrker også immunforsvaret og motvirker betennelsestilstander i huden.

4. Spis når du er sulten – ikke forspis deg

Uren hud og kviser kommer, som vi har sett, av slaggstoffer i kroppen. En av de viktigste årsakene til at man får slaggstoffer i kroppen er at fordøyelseskraften blir nedsatt. Den vanligste måten dette oppstår på, er at man spiser for mye eller spiser før forrige måltid er fordøyd.

Ayurveda sier at etter et perfekt måltid består innholdet i magesekken av 50% fast føde, 25% væske og 25% luft. Hvis magesekken blir fylt opp slik at det ikke finnes rom, vil ikke fordøyelsesvæskene få det rommet de trenger å jobbe i, og resultatet vil bli at ufordøyd mat samler seg opp i kroppen. Noe av dette vil finne veien ut gjennom huden, der det kan gi kviser og uren hud.

Hvis man spiser før forrige måltid er fordøyd vil prosessen med å bryte ned mat bli forstyrret, fordi magesekken må både fordøye ferdig maten som er der fra før, samtidig som den må ta seg av den nye maten. Dette gjør at hverken den gamle eller den nye maten blir ordentlig fordøyd. Hvordan vet man at den gamle maten er fordøyd? Det sikreste tegnet er at man er sulten.

5. Reduser stressnivået ditt

Frie radikaler bryter ned huden din. Hvis du er under mye stress, har dårlige søvnrutiner, inntar store mengder alkohol eller røyker vil dette øke stresshormoner i kroppen, noe som vil øke nivået av frie radikaler, som igjen vil virke nedbrytende på huden din. Ayurveda anbefaler en god daglig rutine der man får nok søvn og sørger for å komme seg ut i naturen og få avbrekk fra jobb og problemer. Hvis stressnivået stiger eller hvis man vil forbygge stressrelaterte problemer anbefales meditasjon som et verktøy.

Alt i ett løsning på kviser og uren hud

Uren hud og kviser kan i en stor grad motvirkes ved å følge Ayurvedas 5 hemmeligheter. Imidlertid finnes det også noe man kan gjøre for å ytterligere forbedre fordøyelsen, styrke immunforsvaret og rense kroppen. Følg linken for mer info om hva du kan gjøre for å motvirke uren hud og kviser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *