Oppblåst mage og lav forbrenning – Hvordan Ayurveda kan hjelpe

Oppblåst mage og lav forbrenning? Snart er julebordssesongen over oss. Man spiser og drikker til kroppen sier stopp, magen står i helspenn og magesyren bobler. Hvis du imidlertid er interessert i å bedre immunsystemet og fordøyelsen bør du være forsiktig med å forspise deg.

Oppblåst mage og lav forbrenning? Snart er julebordssesongen over oss.  Man spiser og drikker til kroppen sier stopp, magen står i helspenn og magesyren bobler. Hvis du imidlertid er interessert i å bedre immunsystemet og fordøyelsen bør du være forsiktig med å forspise deg.

En mye bedre metode er å spise sakte, nyte smaken av hver bit og slutte å spise når du er mett. Når har du fått nok mat? Vanligvis er et sikkert tegn at du spør deg selv om du bør spise mer. Når den tanken kommer, og det gjør den hos de fleste, er det på tide å gi seg. Fordøyelsen er noe av det viktigste vi har og den bør behandles med respekt.

Ayurveda, Indias urgamle tradisjonelle helsesystem forteller at vi hvis vi fordøyer ting ordentlig vil vi opprettholde en god helse. Hvis vi ikke fordøyer ting på en skikkelig måte vil det dannes det Ayurveda beskriver som ama, toksiner eller urenheter som tetter kroppens transportkanaler og som er opphav til de fleste helseproblemer. Opphopning av ama eller toksiner i kroppen gir gode vekstvilkår for bakterier og virus.

Ayurveda beskriver kroppens forbrenningsmekanismer som Agni. Det er 13 Agnier eller forbrenningsprosesser. De 13 Agniene representerer alle prosesser fra saltsyren i magesekken til ensymer i spytt, til førdøyelse i tynntarm, galle blære, lever og bukspyttkjertel. Videre representerer Agni også forbrenningen i cellene. Konseptet med Agni og ama gir oss et solid verktøy når vi skal skape en god fordøyelse og motvirke oppblåst mage og lav forbrenning.

Hvordan bør man spise?

I henhold til Ayurveda fordøyer vi maten best hvis vi kan nyte den med full oppmerksomhet. Ta av TVen, legg fra deg lesestoffet og unngå å lage forretningsavtaler mens du spiser, slik at maten får full oppmerksomhet. Lå også være å ta opphetede diskusjoner når du spiser.

Hva bør man spise?

Mat bør være av høy kvalitet, fersk, økologisk og naturlig. Unngå genmanipulert mat fordi du ikke vet om fordøyelsen klarer å bryte den ned ordentlig.

Maten bør se god ut, lukte godt og smake godt. For ikke  putte for mye press på Agni eller forbrenningen, bør du spise mindre tung mat som iskrem, yoghurt, peanøttsmør, banan og hvitost. Varm velkokt mat er lettere å fordøye enn rå mat.

Maten bør tilberedes i rolige omgivelser av en kokk som er glad til sinns. Ayurveda sier at stress fra kokken forringer matkvaliteten. Maten bør også inneholde alle 6 smaker: søt, salt, surt, bitter, sterk (krydret smak som bl.a. finnes i ingefær og svart pepper) og astringent (sammensnurpende smak som bl.a. finnes i bønner og linser). Videre bør man spise mye grønnsaker, en del hele korn, og  en del bønner som f.eks linser, mungbøønner og kikerter. Man bør ikke spise for mye store bønner da de kan være tung å fordøye. Hvis du spiser kjøtt er det lettere å fordøye kylling og fisk enn store mengder rødt kjøtt.

Når bør man spise?

Ayurveda anbefaler at man legger opp dagen etter solen. Midt på dagen står solen høyest på himmelen. Dette er tiden for å spise hovedmåltidet for Agni eller forbrenningen er sterkest på denne tiden av døgnet. Man kan spise en passe stor frokost og et lettere måltid i 6-7 tiden om kvelden. Man bør ikke spise før forrige måtid er fordøyd. Måten man vet at dette har skjedd er enkelt og greit at man føler seg sulten.

Hvor bør man spise?

Det beste stedet å spise er hjemme eller på et rolig sted uten stress. Det er også viktig å sitte mens man spiser. Å kjøre bil mens man spiser er ikke bra fordi oppmerksomheten ikke er på maten men på veien. Dette kan sette ned forbrenningskraften og bidra til oppblåst mage.

Ayurvediske råd for å bedre forbrenning og motvirke oppblast mage

Ayurveda gir noen meget enkle råd for å bedre fordøyelsen. Hvis vi ser på den epidemiske utviklingen av fordøyelsesproblemer i samfunnet i dag ser vi at de fleste av oss bryter disse enkle levereglene. Hvis man har begynnt å få en nedsatt forbrenning er ofte det første tegnet på det at man får luft i magen og begynner å gå rundt med en konstant oppblåst mage.

Når problemet har startet hva mer kan man gjøre for å få en bedre forbrenning og motvirke oppblåst mage:

1. Sørg for regelmessig avføring, helst om morgenen.

For at man skal kunne fordøye maten ordentlig må man også skille ut avfallstoffer på en skikkelig måte. Treg mage, lav forbrenning og oppblåst mage  hører ofte sammen. I løpet av natten gjennomgår kroppen en renselsesprosess. Hvis man tømmer tarmen om morgenen blir man kvitt toksiner fra dagen før. Hvis ikke kan toksinene lett bli resirkulert i kroppen.

For å komme på toalettet om morgenen kan vi først og fremst lære kroppen at dette er det vi vil ved enkelt å greit å gå på do når man står opp. Selv om det ikke kommer noe kan vi lage en rutiune av å sette oss på toalettet og sitte der i noen minutter hver morgen. Over tid vil kroppen forstå at dette er tiden for å tømme tarmen.

Hvis ikke dette er nok kan du drikke en kopp kokt melk med en teskje ghee (klaret smør)  om kvelden før sengetid.

Du kan også ta 2-4 tabletter Triphala Plus med en kopp varmt vann ved sengetid. Triphala er en tradisjonell ayurvedisk urteblanding som virker lett avførende uten å skape avhengighet. Den bygger faktisk opp tarmen over tid og virker avgiftende på kroppen.

2. Ta en varmtvanns kur noen ganger i året

Kok en liter vann med 1 teskje spisskummenfrø og 2 skiver fersk ingefær, i ca 10 minutter. Sil av urtene og ha på en termos. Drikk fra en slurk til en liten kopp hver 1/2 time i løpet av dagen. Gjør dette i 2 uker. Hvis det er vanskelig å ha i krydderurtene kan du gjøre det samme med bare kokt vann. Dette vil hjelpe kroppen å rense ut toksiner. Det vil også gjøre at forbrenningen blir bedre og derved motvirke oppblåst mage.

3. Spis kun når du er sulten og la vær å forspise deg.

Hvis man lever etter denne enkle regelen forsvinner automatisk 80% av alle lettere fordøyelsesplager. Man bør ikke fylle magen mer enn 75% når man spiser. Da er det plass for ensymer og fordøyelsesvesker å gjøre jobben sin. Hvis vi spiser før forrige måltid er fordøyd vil vi forstyrre fordøyelsesprosessen og sette ned forbrenningen. Det er tusenvis av prosesser innvolvert i å fordøye maten. Å fylle på mer mat før den forrige er fordøyd forstyrrer disse prosessene. Dette er en av de vanligste årsakene til oppblåst mage.

Bruk av urtepreparater for å forbedre forbrenningen

I Ayurveda har man en unik kunnskap om bruk av utepreparater for å kunne bedre fordøyelsen. For å styrke Agni eller fordøyelseskraften har man tusener av år med brukererfaringer å spille på når det gjelder å  sette sammen urteblandinger med effektiv virkning. Det Ayurveda er meget god på er å sette sammen urteblandinger der man får maksimalt ut av synnergieffekten mellom urtene og derved får en helhet som er langt mer enn summen av hver enkelt komponent. Følg linken https://ayur.no/products/digest-plus for mer informasjon om vårt urteprogram for å styrke forbrenningen og motvirke oppblåst mage.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *