Shatavari – en ayurvedisk urt for reproduktivt vev

Shatavari er en urt fra Ayurveda, Indias tradisjonelle helsesystem. Ordet shatavari er sanskrit og kan oversettes som hundre ektemenn. Dette refererer til den meget vitaliserende effekten urten har på det kvinnelige reproduktive vev og på hormonsystemet. Dette gjelder ikke bare unge kvinner men også for kvinner både før, i og etter overgangsalderen.

Shatavari betyr 100 ektemenn

Shatavari

Shatavari er en urt fra Ayurveda, Indias tradisjonelle helsesystem. Ordet shatavari er sanskrit og kan oversettes som hundre ektemenn. Dette refererer til den meget vitaliserende effekten urten har på det kvinnelige reproduktive vev og på hormonsystemet. Dette gjelder ikke bare unge kvinner men også  for kvinner både før, i og etter overgangsalderen.

Urten er også tradisjonelt brukt som et afrodisiakum for både menn og kvinner. Den virker balanserende på hormonsystemet og kan derfor trygt tas av menn også. I tillegg er shartavari også gunstig for fordøyelsen, spesielt ved pitta ubalanser der det er for mye syre og varme i kroppen.

De nærende egenskapene til Shatavari gjør at den har en gunstig effekt på en rekke systemer og funksjoner i kroppen:

  • Den gir et friskt og balansert reproduksjonssystem for kvinner
  • Den styrker produksjonen og kvaliteten til brystmelk
  • Virker balanserende på hormonsystemet hos menn og kvinner
  • Balanserer fordøyelsen – er spesielt bra for slimhinnene i magen
  • Motvirker tørrhet i luftveiene
  • Gir energi og styrke
  • Er en antioksidant som styrker immunsystemet

Det finnes en god del forskning på urten. Her er en oversikt over forskning på Shatavari (Asparagus racemosus).

Produkter som inneholder Shatavari (Asparagus racemosus)

Golden Woman er en ayurvedisk urteblanding som motvirker plager i overgangsalderen. Produktet har en gunstig virkning på både hetetokter, humørsvingninger og manglende energi som mange kvinner er plaget av i og noen ganger etter overgangsalderen. Hovedurten i Golden Woman er Shatavari. I tilegg inneholder produktet også amla eller indisk stikkelsbær som både motvirker hetetokter og styrker immunsystemet. Hemidesmus indicus er en urt som renser blodet og motvirker varmeoverskudd i kroppen. Disse og en rekke andre urter gjør at Golden Woman motvirker hetetokter, balanserer hormonsystemet, motvirker tørrhet i underlivet og gir mer energi og overskudd. Her kan du lese mer om Golden woman.

Smooth Cycle er en ayurvedisk urteblanding som motvirker lette menstruasjonssmerter og symptomer på PMS. Hovedingrediensen i produktet er Guggul (Commiphora mukul), men det inneholder også Shatavari som har en balanserende effekt på hormonsystemet. Her kan du lese mer om Smooth Cycle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *