Urter mot søtsug

Har du hatt en av disse dagene da du bare MÅ ha noe søtt? Da det føles som hver celle i kroppen skriker etter sukker, sjokolade, iskrem...hva som helst bare det har en søt smak. Når du endelig får noe søtt i munnen brer det seg en lykkefølelse i hele kroppen. Og når du først begynner å spise søtsaker er det vanskelig å stoppe?

søtsug

Har du hatt en av disse dagene da du bare MÅ ha noe søtt? Da det føles som hver celle i kroppen skriker etter sukker, sjokolade, iskrem…hva som helst bare det har en søt smak. Når du endelig får noe søtt i munnen brer det seg en lykkefølelse i hele kroppen. Og når du først begynner å spise søtsaker er det vanskelig å stoppe?

Hvis du opplever dette ofte, og spesielt hvis du har problemer med å kontrollere inntaket av søtsaker når du først begynner å spise det, bør du kanskje gjøre noe med mengden av søtsaker du spiser. Du har da kommet inn i en ond sirkel der hjernen produserer endorfiner som gir velvære og lykke ved inntak av søtsaker. Dette er en sirkel som bør brytes.

Ayurveda har to strategier for dette: Bytte ut søtsaker med frukt og grønnsaksjuicer med noe grønt i (f.eks spinat) og bruke urter for å bryte den onde sirkelen med sukkersug.

Her er to ting du kan ta istedenfor søtsaker som både tilfredsstiller behovet for noe søtt og samtidig er mer balanserende for blodsukkeret.

Fruktkompott: Ta eple og/eller pære (skrelles og kuttes i småbiter), rosiner, dadler, fiken, svisker (etter smakog behag), kardemomme og kanel. Kok i 2 minutter i litt vann (nok til å dekke bunnen av pannen) og la stå under lokk i 10 minutter. Spis.
Gulrotjuice med spinat (Krever at du har en juice maskin): Ta 4 mellomstore gulrøtter, ca 1/4 fenikkel (bruk grønnsaken, tilpass mengden etter smak) og en håndfull spinatblader i en juicemaskin. Lag juice. Du kan eventuelt ha i spinaaten etter at du har laget juice og blande den i juicen med en stavmikser. Drikk. Dette er en næringsrik og vitaliserende drikk som kan hjelpe mot søtsug.
Hvis du sliter med et stadig sug etter søtsaker kan dette være et problem både fordi det lett kan gi vektøkning, men også fordi store mengder søtsaker kan gi ubalanser i blodsukkeret og svekke kroppens evne til å fordøye sukker ordentlig.

I Ayurveda finnes det et hemmelig urtevåpen mot søtsug og sukkeravhengighet.

Urter mot søtsug

Glucomap

Gymnenma sylvestre kalles “gumar” på Sanskrit. Direkte oversatt betyr dette “sukkerdreper”. Gymnema har den unike egenskapen at den tar vekk smaken av søtt og bittert når du tygger på bladene til planten. Gymnema er hovedingrediensen i produktet Glucomap.

Hvis du tygger eller suger på en tablett Glucomap vil du i en peridode på 1-2 timer etterpå ikke smake søt og bitter smak. Er du plaget av søtsug kan du først tygge en tablett Glucomap og svelge den med litt vann. Deretter kan du spise noe søtt. Søtsakene vil da ikke smake noe og det vil ikke gi lykkefølelsen som søtsaker ellers kan gi. Dette gjør at du ikke føler trang til å spise store mengder søtsaker.

Du bryter på denne måten den onde sirkelen med hjernen som produserer endorfiner som gir lykke og velvære følelse når du kjenner smaken av søtt, og du som blir lurt til å spise for mye søtsaker for å opprettholde denne lykkefølelsen.

Glucomap har samme effekten på kaffe. Siden kaffe har en framtredende bitter smak mister kaffen mye av sin gode smak hvis du tygger en tablett Glucomap før du drikker en kopp kaffe. Dette kan hjelpe til å redusere kaffeinntaket.

Balanserer blodsukkeret

I tillegg til Gymnema sylvestre inneholder Glucomap også bukkehornsfrø og indisk kinotre (Pterocarpus marsupium). Disse er kjent for sin gode effekt for å balansere blodsukkeret. Indisk kinotre er også god for bukspyttkjertelen.

Glucomap inneholder også gurkemeie og bitteragurk som er kjent for å balansere blodsukkeret. Dette gir deg et mer stabilt humør og en mer jevn energi i løpet av dagen. Klikk her for å lese mer om Glucomap!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *