Ofte stilte spørsmål
Vi har samlet de vanligste spørsmålene som vi får på denne siden. Håper dette kan være til hjelp. Hvis du lurer på noe som vi ikke svarer på her kan du sende spørsmålet på epost til [email protected]
Q: Hva er ayurveda for noe?

A: Ayurveda er et sanskrit ord og betyr vitenskapen om livet (Ayur=Liv, Veda=Kunnskap). Ayurveda er et meget helhetlig og omfattende helsesystem. Den opprinnelige vitenskapen om ayurveda sies å være like gammel som menneskeheten, de eldste nedtegnede skrifter er mer enn 5000 år gamle. WHO (Verdens Helseorganisasjon) har godkjent ayurveda som et fullverdig helsesystem med ayurvediske klinikker og sykehus, ayurvedaleger og behandlere, apotek med urter og preparater og med løsninger for de fleste helseproblemer gjennom diagnoser, kosthold, urter og behandlinger.

Q: Og hva er Maharishi Ayurveda?

A: Maharishi Ayurveda så dagens lys i 1980 da Maharishi Mahesh Yogi, grunnleggeren av Transcendental Meditasjon, startet samarbeidet med tre av Indias fremste ayurvedaleger Dr. W.M. Dwivedi, Dr. B.D. Triguna og Dr. Balraj Maharishi. De foredlet den urgamle ayurvediske kunnskapen og brakte den tilbake til sin rene form. Resultatet av dette arbeidet ble Maharishi Ayurveda. Maharishi og de ayurvediske legene satte ned et råd av ayurvedaleger som satt sammen urtepreparatene i Maharishi Ayurveda. Alle preparatene er formulert i henhold til retningslinjene i de ayurvediske tekster. Videre ble det satt sammen et nettverk av leger, klinikker og skoler som er dedikert til å hjelpe folk til å opparbeide en perfekt helse globalt over hele verden.

Q: Hva er dette med Vata, Pitta og Kapha som jeg hører om når det gjelder Ayurveda?

A: Alt rundt oss er bygget opp av grunnelementer, slik som luft, rom, ild, vann og jord, inklusive oss mennesker. Vata er forbundet med luft og rom, Pitta med ild, og litt vann, og Kapha med jord og vann. Vata styrer bevegelse og sirkulasjon, Pitta styrer metabolisme og energi, Kapha styrer struktur og form. Alle mennesker er bygget opp av alle disse, men i forskjellige kombinasjoner og mengder, og gjør at vi blir unike med hensyn til mental, fysisk og emosjonell personlighet, balanser og ubalanser som påvirker hvem vi er og hvordan vi fungerer.

Q: Hvordan påvirker Vata, Pitta og Kapha oss som mennesker?

A: En typisk Vata person, eller en person med Vata dosha, er ofte “lett”, har tynn kropp, legger vanskelig på seg, har mye fantasi, er ofte kreativ og full av ideer og mye tanker. I ubalanse kan en slik person f.eks. bli urolig, rastløs, uregelmessig fordøyelse, få søvnproblem, ha tørrhet og kulde i kroppen, fryse lett, få forstoppelse for å nevne noen. En slik person trenger ro og varme for å fungere best. En typisk Pitta person, eller en person med Pitta dosha, er av natur middels bygget, har god forbrenning, god energi, er ryddig og organisert, er gjerne intellektuell og skarp. I ubalanse kan en slik person f.eks. bli for varm, få for mye syre i kroppen, betennelser og rødhet, få lett diaré, bli irritabel, sint og dømmende. En slik person trenger ro og kjølende kvaliteter for å fungere best. En typisk Kapha person, eller en person med Kapha dosha, er ofte noe tyngre og kraftigere, er rolig, avbalansert og omsorgsfull I ubalanse kan en slik person lett bli for “tung” og treg, ha svak forbrenning, bli overvektig, lat, apatisk, deprimert, få en del slim og/eller vann i kroppen. En slik person trenger stimuli og varme for å fungere best. Noen kan være en ren type, men de fleste er en kombinasjon av to av disse, og noen av alle tre. Alle ubalanser, symptomer eller sykdommer i organer og/eller kroppsvev er relatert til én eller flere av disse. Kosthold, urter og behandling blir dermed forskjellig avhengig av hvilken type du er og hvike ubalanser som finnes i sinn og kropp.

Q: Hva er det første jeg bør gjøre for helsen min?

A: En god Agni (forbrenningskraft) i fordøyelsen og i hver enkelt celle er viktig for å fordøye mat ordentlig og kunne absorbere og nyttiggjøre oss næringsstoffene skikkelig. Dette påvirker alle cellene og vevsdannelser i kroppen. Dette gir oss energi og holder oss friske. En god agni gjør at vi ikke danner så mye slaggstoffer, som ifølge ayurveda er det som er hovedårsaken til det som skaper ubalanser og sykdommer. En dårlig eller svak Agni får man blant annet av feil eller ensformig mat, uregelmessige måltider, feil mat i forhold til ens dosha eller konstitusjon, forspisning, mye smakløs mat, for mye vann og kaldt drikke sammen med mat, for lite søvn, altfor mye stress og for lite fysisk aktivitet.

Q: Hva er den største forskjellen på Ayurvedisk kosthold og andre kostholdsanbefalinger?

A: I vesten i dag finnes det en jungel av råd innenfor dietter og helse. Rawfood diett, lavkarbo, blodtypedietten, Middelhavsdietten, vegan diett, gluten- eller laktosefri diett bare for å nevne noen. Mye går på vitaminer, mineraler, proteiner, karbohydrater og den slags. Eller å holde seg unna visse matvarer. I følge ayurveda har matvarer også andre kvaliteter som påvirker vår helse - varmende eller kjølende effekt, tung eller lett å fordøye, syre- eller basedannende, tørr eller fuktig, skarp eller mild, beroligende eller stimulerende osv. I tillegg til disse egenskapene på maten er Agni (forbrenningskraften) svært viktig, da det er det som avgjør om vi klarer å fordøye maten ordentlig, ta opp næringsstoffene og kvitte oss med slaggstoffer. Varm (tilberedt), lett fordøyelig, variert, ren og næringsrik mat er anbefalt for å være best for de fleste. Drikke varmt vann gjennom dagen. En variasjon av krydder er også med på å gi smak og stimulere agni i riktig retning. Et ordtak sier: Det er bedre med et usunt kosthold og en sterk Agni, enn et sunt kosthold og en svak Agni.

Q: Hva er en Ayurvedisk helsekonsultasjon med pulsdiagnose og hvor kan jeg bestille time?

A:En ayurvedisk helsekonsultasjon er en fin måte å sjekke helsen og finne ut hvilken mat, urter og livsstil som kan bedre helsen din. Du finner informasjon om dette på ayur.no/pages/konsultasjon. Her kan du også melde deg på til time.

Q: Hva koster det, hvor lenge varer en slik?

A: Det koster 950,- for 45 minutter i Oslo (alene med ayurveda eksperten). I alle andre byer er det 950,- for 30 minutter (med ayurveda eksperten + en helseveileder som følger opp også 30 minutter etterpå). Det koster 800,- for 1 time via Skype, her er det ikke pulsdiagnose med.

Q: Hvorfor er det så mange urter i hvert produkt, holder det ikke bare med én eller to?

A: Kunnskapen om urter og urtesammensetninger er stor i ayurveda. Hver urt, plante og del av planter har en virkning, men også en potensiell bivirkning. I ayurveda ser man fordelen av å kombinere flere urter for å skape en positiv synnergieffekt. Urtene styrker hverandres virkning. I tillegg kan flere urter også motvirke hverandres bivirkninger. Man har gjerne én eller to hovedurter, men i tillegg en rekke andre støttende og fordøyelsesfremmende urter som fører til at hovedurtene fungerer bedre. I sin helhet får man et mye mer virkningsfullt produkt, men også mer balansert med mindre bivikninger.

Q. Er urtene trygge å ta, de kommer jo fra India og det er jo mye rart å lese på nettet om tungmetaller og slikt?

A: Det finnes 10.000 leverandører av Ayurvediske preparater i India. Noen av disse er seriøse, med streng kontroll og testing for dette, før det eksporteres til utlandet. Dessverre er det andre som er ikke seriøse, og har lite eller ingen kontroll på urtene. Maharishi Ayurveda har et godt rykte på seg for å være veldig seriøs, ha høy standard og god kvalitet på produktene sin. De eksporterer produktene sine til hele verden, inklusive Australia som har en av verdens strengeste importregler. Så urtene er helt trygge.

Q: Er det noen bivirkninger eller ubehag fra produktene?

A: Hvis produktene tas som i bruksanvisningen eller som anbefalt, skal det ikke være noen bivirkninger. Noen veldig få kan oppleve at urtene setter igang en prosess i kroppen - utrensing - som i en liten periode kan gi midlertidige små ubehag. Dette er ikke noe som forekommer ofte, men fint å vite at det ikke er unormalt. Ta kontakt med oss hvis dette skjer.

Q: Hvilken te er best for meg, hvis jeg vet at jeg har for mye Vata, Pitta eller Kapha ubalanse?

A: Hvis du vet eller får vite hva som er mest ubalanse hos deg, drikker du den teen som balanserer dette. Så hvis du har mye Vata ubalanse, f.eks. luft eller tørrhet i kroppen, urolig, fryser lett, rastløshet, søvnproblem, treg mage, dårlig sirkulasjon, da drikker du Vata Te, siden den er beroligende og varmende. Hvis du har Pitta ubalanse, f.eks. mye syre, svetter, varme, betennelser, rød hud, føler irritasjon eller sinne, da drikker du Pitta Te, da den er kjølende og beroligende. Hvis du har Kapha ubalanse - f.eks mye slim og vann i kroppen, forkjølet, trøtt, tung og dorsk, overvektig og lav forbrenning, da drikker du Kapha Te, da den er varmende og stimulerende. Dette gjelder også for Churna (krydderblandingene), massasjeoljer og aromaoljer med Vata, Pitta og Kapha egenskaper

Q: Hvorfor blir man anbefalt å ta urtene med varmt/lunkent vann? Må man varme opp vannet eller kan man ta lunkent vann fra kranen/springen?

A: I ayurveda er man opptatt av å skape en sterk fordøyelse med optimalt opptak. Dette fremmer bedre helse. Varmt vann styrker dette og gjør at opptaket og virkningen av urtene blir bedre. En temperatur på mellom 40-60 grader er ideelt. Man bør aldri drikke varmt vann direkte fra kranen, alltid ta kaldt vann og varm opp i vannkoker, kasserolle eller gryte.

Q: Jeg har noen urter i skuffen hjemme som er gått ut på dato, kan jeg bruke dem?

A: “Best før” betyr ikke dårlig etter, slik at man kan bruke skjønn her. Ja, tørre urter er ikke noe farlig å bruke, men virkningen kan gradvis avta etterhvert som tiden går. Man kan trygt bruke dem 1-2 år etter at best-før datoen er gått ut. Eventuelt kan man doble dosen for å få mer effekt fra eldre urter. “Flytende og eller våte” urtepreparater bør man sjekke noe mer. Lukte - se - smake kan være lurt før bruk.

Q: Hvor kan jeg bestille ayurvediske produkter?

A: Du kan kjøpe dem på ayur.no. En rekke helsekostbutikker fører også noen av produktene

Q: Er det frakt for sending av varer, og hva er fraktgrensen?

A: Hvis du bestiller produkter for under 500,-, er det 50,- i frakt. Over 500,- er det fraktfritt. Hvis du abonnerer på produkter er de samme betingelsene og grensen 300,-.

Q: Jeg har kjøpt produkter i deres nettbutikk (ayur.no). Jeg ønsker å se se hvordan jeg betalte, se faktura, vil forandre faktura eller ønsker å ordne opp med betaling. Hva gjør jeg?

A: Du må ta kontakt med Klarna angående fakturaen din. Hvis du har fått feil type faktura, feil betalingsmåte, ønsker utsettelse eller vil se dine faktura fra Klarna, eller om du skylder de noe, kan du gå inn på nettsiden deres: https://www.klarna.com/no > Trykk på “Logg inn”, skriv inn din Bank ID, så kan du finne din faktura der og gjøre eventuelle forandringer. Du kan også ringe dem på 21018991. De er veldig hjelpsomme og kan ordne dette for deg.

Q: Kan man kombinere flere produkter?

A: Man kan fint kombinere alle urter/produkter fra Maharishi Ayurveda slik man ønsker, det er ikke noen av produktene som ikke går sammen.

Q: Hvor mye kan man ta daglig av urter? Kan det bli for mye?

A: I hovedsak bør man holde seg til doseringen som står på forpakningen eller anbefalingen fra ayurvedaterapeuten. Tar man mange forskjellige urteprodukt, kan man tillate seg ca. 12-14 tabletter sammenlagt daglig.

Q: Hvor lenge kan man ta urtene?

A: Man kan ta dem i noen dager, noen uker eller i noen måneder, litt avhengig av hva man tar dem for. Er det noe kortvarig eller lite kan det være nok med noen dager, slik som BroncAir eller Uripro. Er det mer kroniske eller langvarige problem, bør man ta urtene over tid, gjerne fra 3 måneder opptil et år.

Q: Hva gjør jeg hvis jeg opplever ubehag ved inntak av noen av urtene?

A: Ta først og fremst kontakt med oss. Har du vært hos ayurvedaterapeut, ta gjerne kontakt med terapeuten. Dosen kan reduseres eller kuttes ut i noen dager, begynn smått igjen etterhvert. Ta urtene med varmt vann, gjerne sammen med litt mat. Ikke for mange på tom mage. For noen blir det bedre når urtene knuses og blandes med honning.

Q: Hva gjør man hvis man har problem med å svelge tablettene hele?

A: Man kan med stor fordel tygge eller suge tablettene, knuse tablettene i en morter og blande pulveret med honning og spise. Man kan selvsagt dele tablettene i mindre biter hvis man ønsker dette. Ta gjerne noen slurker lunkent/varmt vann etterpå.

Q: Hva med gravide, kan de bruke produktene?

A: Er man gravid, bør man rådføre seg med lege når det gjelder bruk av kosttilskudd. Man bør spesielt være forsiktig med urter som er stimulerende eller utrensende på noe vis. Man bør generelt være forsiktig i første halvdel av graviditeten.

Q: Er det noen kontraindikasjoner ved bruk av urtene?

A: Tar man allopatiske medisiner fra legen bør man alltid bruke kosttilskudd og urter med forsiktighet og i samråd med lege, så det bør du ta opp med legen din. Dette gjelder spesielt blodfortynnende medisin, men også all annen medisin. Gå også inn på felleskatalogen på nettet og se på medisinen du bruker hva som står på den.

Q: Kan barn bruke produktene, hva er da doseringen?

A: Barn kan bruke alle produktene. Normal dosering til barn er: 12-voksen - voksendose 4-12 år - ½ dose av voksendose 2-4 år - ¼ dose av voksendose 1-2 år - ⅛ dose av voksendose Til mindre barn kan tablettene med fordel knuses i en morter og blandes med honning, syltetøy eller noe annet barnet liker.

Q: Hva gjør jeg hvis jeg ikke finner svar på det jeg lurer på?

A: Da ringer du oss på 55136900 mellom 9:00-17:00 man-fre. Eller du kan skrive til oss på mail: [email protected].

Q: Holder dere kurs i Ayurveda?

A: Vi holder regelmessig kurs online og noen ganger i de største byene i Norge. Vi sender også ut mye kunnskapsmateriale om Ayurveda på epost. Meld deg på nyhetsbrevet vårt for å få det.