Oppskrifter

Hjemmeremedier for fordøyelsen i julen
Ayurveda, verdens eldste helsevitenskap, har mange hjemmeremedier for ulike helseproblemer. Matvarer og krydder som de fleste har i huset kan brukes til å korrigere hverdagsplager og små ubalanser som oppstår i løpet av året. Julen er en tid for hygge, samvær med familie og venner, god mat og potensielt fordøyelsesproblemer. Vi har samlet noen hjemmeremedier for tre av de vanligste problemene med fordøyelsen: luft i magen, halsbrann og treg mage.

Chapatis - indiske myke flatbrød
Chapatis er ferske, hjemmelagde brød, laget med hvete eller andre melsorter og bakt helt uten gjær. Chapatis gir styrke og energi til kroppen, og er ansett for å være bra for alle de tre kroppstypene (doshas). Hvis du elsker brød og ikke kan gi opp hyggelig varmt brød, kan du prøve å lage chapatis - de smaker godt, er sunne og morsomme å lage.Chapatis er svært viktig i en tradisjonell indisk husholdning. Hver morgen lages en stor klump med deig til chapatis, og de blir spist til nesten alle måltid i løp av dagen. En god grønnsaksrett med varm chapatis, eller chapatis med mungdahlsuppe eller Kitchari gir et tilfredsstillende måltid.I en travel hverdag kan det å lage chapatis være en liten utfordring, men med litt god planlegging, trenger det ikke å ta så lang tid.

Kanji og kanji-vann
Kanji og kanji-vann oppskrift - en svært lett diettIfølge ayurveda, er det viktig å vite hvordan du skal spise riktig når fordøyelsesilden, eller Agni, er lav. En lettere diett anbefales når man har feber, influensa, forkjølelse eller diaré, og når man "holder på å komme seg" fra en sykdom, og under panchakarma - det ayurvediske utrenselses- og foryngelseprogrammet.

Lassi - en yogurtdrikk som styrker fordøyelsen
Yogurt er kjent for å bedre bakteriesammensetningen i magen og dermed styrke fordøyelsen. I Ayurveda sier man imidlertid at yoghurt kan øke pitta og kan derved gi problemer med sure oppstøt og halsbrann. For å ta vekk den pittaøkende effekten av yogurt kan du ta den i form av lassi. Søt lassi består av 1 del naturell yoghurt som blandes med 2-4 deler vann. Ha i en klype kardemomme og enten honning eller rårørsukker. Bland i blender/med stavmikser i ca. 1 minutt.

Ayurvedisk fruktmåltid mot treg mage
I ayurveda finnes mange hjemmeoppskrifter for ulike plager. Hvis du sliter med treg mage kan et fruktmåltid være et godt alternativ, istedenfor brød til frokost eller kvelds. Prøv denne oppskriften: Et eple og en pære skrelles og kuttes i småbiter. Ha i rosiner (ca. 20 stk), oppskjærte dadler (2-4 stk), oppskjærte fiken (2-3 stk.) eller svisker (etter smak/lyst), litt kardemomme og kanel. Ta litt vann - akkurat nok til å dekke bunnen - i en kasserolle. Kok i 2 minutter og la stå under lokk i 10 minutter. Klar til å spises, kos deg!