Oppskrift på Ghee – klaret smør

For å lage ghee trenger du:En tykkbunnet panne, i rustfritt stål eller jern.En stykke klut, linklede, gammelt bomullstoff eller lignende.En ren glasskrukke m/lokk eller fler. (Gjerne gamle syltetøyglass…)1/4 kilo USALTET SMØR (gir ca. 200 gram klaret smør).

Ingredienser

En tykkbunnet panne, i rustfritt stål eller jern.
En stykke klut, linklede, gammelt bomullstoff eller lignende.
En ren glasskrukke m/lokk eller fler. (Gjerne gamle syltetøyglass…)
1/4 kilo USALTET SMØR (gir ca. 200 gram klaret smør).
Slik gjør du

NB! Det kan være lurt å kjøpe inn ½ kg eller mer usaltet smør og tilberede ghee av.

  1. Legg smørstykkene i en gryte (helst tykkbunnet) over middels varme. Når smøret er smeltet, skrus varmen ned til svak varme, men det bør være såpass at det “småbobler” litt.  Når smøret varmes og smelter, dannes et hvitt skum på toppen. Dette kan man fjerne med en skje hvis ønskelig. En må være meget forsiktig med for mye varme, for da kan smøret brenne seg.
  2. La smøret koke på denne svake varmen uten lokk og uten omrøring i ca. 45-60 (evt. opptil 1,5 time) minutter, eller til det underste laget av smøret er blitt gulbrunt og det mellomste laget, GHEE, er helt klart/gjennomsiktig. Det ser du ved å ta til side skummet på toppen. Har du større mengder med smør som skal tilberedes til ghee bør du beregne lenger koketid – f.eks så kan 3-4 kg smør ta opptil 5-6 timer. Skummet fjernes når GHEEen er ferdig. Ghee er det samme som klaret smør – det som er øverst på rømmegrøten.
  3. Hell den klare væsken forsiktig gjennom et tett tøystykke, som er lagt i en sikt, over i en skål. Dersom det er faste partikler i væsken, må den siles på nytt for å unngå at den blir harsk. Flytende GHEE skal være helt klar og ha en frisk gul farge i romtemperatur. Klar, flytende GHEE helles over i en krukke eller glass med tett lokk og settes i kjøleskap eller oppbevares i stuetemperatur inntil den skal brukes. GHEE får en fast konsistens ved avkjøling.

GHEE kan fint oppbevares i romtemperatur (2-3 måneder), men det er smart å ha det i kjøleskap hvis mulig, da det holder seg lenger der (1 år). En idé er å ha litt på et glass/krukke på kjøkkenbenken, men ellers ha resten(størsteparten) i kjøleskapet og fylle på etterhvert. og kan brukes som olje eller smør til all matlaging.

Det er ansett for å være den absolutt beste formen for fett i Ayurveda, spesielt hvis man steker maten da det tåler høy varme. Moderne forskning på GHEE har visst at det senker kolesterolet og er full av antioksydanter. Den er god for blodet/hjerte og fordøyelsen og har mange svært gode kvaliteter for helsen.

Ghee versus smør

  • Flott å bruke til matlaging: Siden ghee ikke inneholder melkestoffer, brenner den seg ikke så lett ved høye temperaturer, slik smør gjør. På grunn av dette anses den som den beste olje for baking, steking og fritering. I tillegg har den en søt aroma og blir faktisk rikere i smak når den brukes i matlaging.
  • Casein- and Laktosefri: I hovedsak er det lite eller ikke noe melkestoffer igjen i GHEE, så inntak av ghee er som regel trygt for de med intoleranse (de som er ekstremt følsom bør være forsiktig!)
  • Rik på smak: GHEE har en rik, søt og nøtteaktig smak. Litt ghee på maten gir mye smak på maten. En spiseskje ghee kan erstatte 3 spiseskjeer med olje eller smør i din oppskrift.
  • Alkalisk effect: GHEE har en mildt alkaliserende effekt på kroppen mot den mer syredannende effekten som smør har.
  • Ayurvedisk bruk: GHEE som har blitt tilberedt riktig etter ayurvediske oppskrifter har svært helende effekt på huden (svært god for tørr, sprukken og ødelagt hud), virker betennelsesdempende og god ved forbrenning. GHEE blir mye brukt i både massasje og i Ayurvediske kosttilskudd (sammen med urter), og anses å ha svært helende egenskaper. GHEE er ansett for å ha mye bedre egenskaper (Sattva) enn smør (Tamas). Smør øker Kapha, mens GHEE balanserer alle 3 doshas (kroppstyper). Den sies å styrke kroppen, synet/øynene, mentale egenskaper og være vitaliserende. Når den inntas ved måltider styrker den forbrenningen.

Følg linken hvis du er interessert i mer info om ayurveda.